Välineet, jotka auttavat jokapäiväisessä arjessa

Teknologia on harpponut sellaisilla jättilaisen askelilla eteenpäin, että nykyään se ympäröi meitä kaikkialla. Mitä erilaisimmat välineet auttavat meitä suorittamaan askareitamme niin kotona kuin töissäkin. Välineistä on tullut niin yleisiä ja saumattomasti arkeemme kuuluvia, että harvoin edes pysähdymme miettimään, minkälaista elämä olisi ilman niitä.

Ajassa ei tarvitse mennä kauas taaksepäin saadakseen pientä muistutusta siitä, mitä elämä oli ennen teknologista vallankumousta ja eloa helpottavien välineiden yleistymistä. Muistatko vielä sen ajan, kun viestin lähettäminen tarkoitti kirjepaperin ja -kuoren sekä postimerkin ostamista, käsin raapustamista ja postilaatikolle tallustamista? Tänä päivänä ajatus tuntuu kaukaiselta!

Teknologia helpottaa arjessa

Yksi merkittävimmistä edistysaskelista on ollut tietotekniikan kehittyminen, mikä on tuonut käyttöömme suuren määrän arkea auttavia apuvälineitä. Niiden avulla saamme askareemme suoritettua tehokkaammin ja nopeammin, ja näin aikaa jää muulle tekemiselle. Esimerkiksi tietokone löytyy nykyään lähes jokaisesta kodista – sen avulla lähetetään sähköpostit, etsitään kotiläksyihin apuja, osallistutaan videokonferenssiin ja mitä vain muuta! Eikä riitä, että tietokone nököttää kotitoimiston nurkassa, vaan kannettavan tietokoneen ja tablettien avulla apu saadaan mukaan mihin vain, missä sitä tarvitaan.

Toinen ehdoton arjen apuväline on tietysti kännykkä. Koitapa miettiä, millaista olisi arki ilman taskussa lepäävää puhelinta. Se toimii paitsi yhteydenpidon välineenä, myös karttana, musiikkisoittimena, valokuvakansiona, kamerana, kalenterina – kaikki samassa pienessä paketissa.

Kehittyneiden verkkoyhteyksien ansiosta kaikki kodin älylaitteet saadaan yhdistettyä keskenään. Esimerkiksi verkkoon kytketyn tulostimen avulla voidaan koulutöitä tulostaa tabletilta tai vaikkapa muistiinpanoja suoraan kännykästä. Samoin tarpeellisia dokumentteja voidaan lähettää tulostimelta suoraan halutulle laitteelle, missä ne on helppo kuljettaa mukana.

Laitteita kehitetään aina vain pienemmiksi ja näppärämmin mukana kulkeviksi. Niihin yhdistellään uusia ominaisuuksia, ja ne ovatkin nykyään todellisia älykeskuksia. Esimerkiksi älyrannekkeet voivat ajaa sykemittarin ja personal trainerin virkaa samalla, kun sallivat sinun käyttää sähköpostiasi, kalenteriasi ja muuta tarpeellista.

Arkea helpottavat laitteet ovat kaikkialla 

Kaikki arkea helpottavat laitteet eivät kuitenkaan edusta korkeinta ja uusinta teknologiaa. Osa niistä ovat aivan normaaleja esineitä, joiden olemassa oloon emme kiinnitä juurikaan huomiota – niin kauan kuin ne vain toimivat kunnolla!

Kylpyhuoneessa aamujamme helpottavat hiustenkuivaajat, sähköhammasharjat, parranajokoneet ja muut. Jos niitä ei olisi olemassa, aamurutiinin kesto pidentyisi huimasti. Välineillä voidaan myös tehdä säästöä; esimerkiksi hyvä hiustenkiharrin tai -suoristin voivat ajaa kampaajakäynnin aseman toisinaan. Siilitukkaiset taas voivat itse hurauttaa hiustenleikkaajalla sängen tasaiseksi – tämä voi tuoda vuodessa suuriakin säästöjä.

Miltäpä kuulostaisi aamu ilman kahvinkeitintä? Monelle keittiössä leijaileva tuoreen kahvin tuoksu on ehdoton päivän käynnistäjä. Siitäkään ei päästäisi nauttimaan ilman teknologian kehitystä. Leivänpaahdin paahtaa hetkessä välipalan valmiiksi, ja mikroaaltouuniin on helppo tökätä lämpenemään edellisenä päivänä valmistettu ruoka. Sähkövatkaimella ruoanvalmistus nopeutuu moninkertaiseksi lihasvoimaan verrattuna. Nämä kaikki ovat välineitä, joita ilman arkemme olisi huomattavasti haastavampaa.

Miltä näyttävät tulevaisuuden apuvälineet?

Jos kodit pursuilevat jo nyt erilaisia apuvälineitä, voimme vain kuvitella, miltä tulevaisuus tulee näyttämään. Erityisesti tekoälyn kehittyminen tulee näkymään myös arkea auttavissa välineissä. Jo nyt on olemassa kodin komentoja valvovia tekoälyjä, joiden kautta voidaan esimerkiksi käynnistää lämmitys, sytyttää valot tai muuta vastaavaa. Tämä kaltaiset laitteet tulevat varmasti yleisempään käyttöön.

Myös robotiikan kehitysaskeleiden uskotaan näkyvän tulevaisuudessa enemmän normaaleissa kodeissa. Hyviä esimerkkejä ovat jo melko laajasti käytössä olevat imurirobotit ja ruohonleikkurirobotit. Kodin täydellinen sähköistäminen yhdessä robotiikan kanssa tulevat luomaan uusia mahdollisuuksia. Välillä voikin olla hyvä pysähtyä miettimään – tarvitsemmeko todella tätä kaikkea?

Liittyvä postaus