SIIRTYMINEN PAPERIKIRJOISTA E-KIRJOIHIN VOI OLLA VAIKEAA

Olen lukenut kirjoja siitä alkaen, kun opin lukemaan viiden vuoden iässä. Luin koko ajan ja kaikkialla. Aina, kun oli mahdollista, söin omenoita ja luin. Luin myös peiton alla taskulampun kanssa, kun kaikki kuvittelivat, että lapset nukkuvat jo. Koulun kirjaohjelma ei minua kovin paljon kiinnostanut, mutta muita kirjoja tuli luettua hyvä määrä jo nuorena. Siitä lähtien lukeminen on tarkoittanut minulle paljon muutakin kuin pelkkää tiedon saamista kirjoista ja sivujen selaamista: lukemiseen on alkanut kuulua jotain salaperäistä ja hyvin henkilökohtaista. Siitä tuli niin yksityinen prosessi, että sitä ei voi koskaan asettaa samaan riviin esimerkiksi elokuvien katsomisen kanssa. Miten minun kanssa-ajattelijat elävät nykymaailmassa, jossa paperikirjat syrjäytetään e-kirjoilla ja elokuvilla?

Helpompaa, Mutta Myös Haastavampaa

Kun paperikirjojen lisäksi alkoi ilmestyä myös e-kirjoja ja kaiken muunkin materiaalin kuten sanomalehtien lukeminen tuli helpommaksi, ihmiset alkoivat lukea enemmän, mikä on toki ilahduttavaa. Kun tavallisen paperikirjan kantaminen repussa tai laukussa voi olla hankalaa, puhelin kulkee aina mukana, ja sen kautta näemme, että joka päivä junissa, busseissa ja metrossa ihmiset lukevat ainakin jotain. Asian toinen puoli on se, että lukemisen määrän lisääntyessä sen laatuun on tullut muutoksia huonompaan suuntaan: älypuhelimet ja muutenkin netti analysoivat meidän kaikkien aikaisemmin lukemia materiaaleja ja tarjoavat uusia niiden perusteella. Jos on pari kertaa lukenut keltaisia uutisia, niin hyvin todennäköisesti oma älypuhelin tulee tällaista ajattelua kannattamaan – ja paremmat julkaisut suodatetaan pois. Lukemisen määrä kasvaa myös sosiaalisen median kautta, missä luemme koko ajan jotain, mutta mitä materiaalia se on? Muiden tavallisten ihmisten kirjoittamaa ja hyvin todennäköisesti myös erilaisia virheitä täynnä. Tällaisessa tiedon virrassa ihminen voi alkaa tuntea vaikeuksia oman mielipiteensä muodostumisen kanssa, sillä joka puolelta tulee tietoa, joka voi olla myös ristiriitaista. Lukijat ikään kuin hukkuvat materiaalivirran syvyyksiin eivätkä enää kykene ajattelemaan asioita yhtä kriittisesti kuin aikaisemmin. Tämän takia sanonkin, että tänä päivänä lukeminen tuli helpommaksi tekniikan kehityksen myötä, mutta samalla se tuli myös haastavammaksi kaikille niille ihmisille, joilla on selkeä ymmärrys laadukkaasta lukumateriaalista. Viivan vetäminen laadukkaan lukumateriaalin ja ilmiselvien asioiden jauhamisen väliin tulee yhä työläämmäksi uusille sukupolville: kun meillä oli aikaisemmin käytössämme vain tavallisia kirjoja, niissä laadukkaan materiaalin konsentraatio oli paljon korkeammalla tasolla kuin nykyisissä e-materiaaleissa.

Takaisin Paperikirjojen Maailmaan

Olen itsekin pikku hiljaa siirtynyt e-kirjoihin. Matkustan paljon, ja paperikirjojen lukeminen hämärässä voi olla hankalaa, joten luen puhelimelta. Lisäksi välillä luen useampaa kirjaa samaan aikaan enkä koskaan tiedä, mitä tiettyä kirjaa haluan lukea muutaman tunnin päästä. E-kirjasto omassa puhelimessa helpottaa siis lukemista kaikissa niissä tilanteissa, kun kotikirjasto tai tavallinen perinteinen kaupungin kirjasto ei ole ihan niin lähellä kuin sen toivoisi olevan. Häipyivätkö paperikirjat elämästäni siis kokonaan vai löytyykö niille vielä tilaa?Toivon, että ne eivät häivy koskaan. Vaikka kirjojen lukeminen omalta puhelimelta on hyvin kätevää, siihen prosessiin ei kuulu mitään muuta kuin pelkkää lukemista eli kirjaimilla ja lauseilla ilmaistun tiedon saamista. Paperikirjojen kanssa kaikki tuntuu täysin erilaiselta: joka sivulla on oma tarinansa, ja lukuvalo sekä lukuasento vaikuttavat aina siihen kokemukseen, jonka lukija lukuhetkeltään saa. Lukuhetket ovat minulle paljon tärkeämpiä kuin moni muu asia, ja juuri sen takia valmistaudun näihin lukuhetkiin hauduttamalla teetä etukäteen ja järjestämällä sopiva lukupaikka sohvalla tai pöydän ääressä. Ja jostain syystä tällainen ”oikea” lukeminen vie ajatukset aina paljon kauemmas kuin e-kirjojen lukeminen metrojunassa.