Peliriippuvuuden merkit, jotka vanhempien tulisi tunnistaa

Pelaaminen voi parhaimmillaan olla hauskaa ajanvietettä, josta lapsi oppii erilaisia asioita. Opittavia asioita voivat esimerkiksi olla kielet, motoriikka tai mitkä tahansa muut aiheet. Pelaamisesta voi siis olla hyötyä silloin, kun sitä harrastetaan kohtuullisesti ja vastuullisesti. Pelaamista on harrastettu jo pitkään ja monen kodista löytyy jonkinlaisia pelaamiseen tarkoitettuja laitteita.

Mutta mitä jos pelaaminen muuttuu liialliseksi ja se vie liikaa aikaa muulta elämältä? Silloin voi kyseessä olla peliriippuvuus, johon saa apua. Riippuvuuden tunnistaminen voi kuitenkin olla haastavaa ja haastavampaa asiasta tekee yleensä se, että riippuvainen kieltää olevansa riippuvainen. On kuitenkin olemassa merkkejä, joiden ilmaantuessa kannattaa ryhtyä toimiin peliriippuvaisen auttamiseksi. Pelaamisen on tarkoitus olla hauskaa, mutta se ei saa hallita elämää. Jos apua ei saa, voi peliriippuvaisen elämä joutua siihen tilanteeseen, että syöminen ja nukkuminen unohtuu.

Hälytysmerkit

Jos lapsi (sama pätee aikuiseen) ei pysty olemaan ajattelematta pelaamista ja pyrkii aina tilaisuuden tullen pelin ääreen, voi kyse olla riippuvuudesta. Henkilö ei malta odottaa pääsevänsä jatkamaan pelaamista. Tämä voi aiheuttaa jopa levottomuutta. Onko lapsen päivärytmi normaali? Nukkuuko lapsi täyden yön ja herääkö hän aamulla helposti? Mikäli ihminen pelaa ilta- tai jopa yömyöhään ja herätys on aamulla aikaisin, on väsymys taattu. Henkilö saattaa olla ärtynyt ja hän voi tiuskia muille.

lapsen peliriippuvuus

Mitä lapsi tekee koulupäivän jälkeen? Suuntaako hän heti sisään tultuaan pelin ääreen vai malttaako hän tehdä ensin huolellisesti läksyt ja syödä ruuan? Jos hän ryntää heti pelin ääreen eikä malta poistua esimerkiksi ruokailun ajaksi, voi kyseessä olla mitä todennäköisimmin peliriippuvuus. Pitääkö lapsi kiinni asetetuista peliajoista? Jos pelaaminen kestää päivittäin useita tunteja putkeen, voidaan tilannetta kutsua huolestuttavaksi. Peliriippuvaiseen saattaa päteä kaikki edellämainitut kohdat tai osa niistä. Lisäksi peliaikojen säätäminen tulisi tehdä perhekohtaisesti, lasta yksilöllisesti ajatellen. Jos vanhempi epäilee lapsensa olevan peliriippuvainen, olisi syytä alkaa toimeen tilanteen helpottamiseksi. Alla on muutamia keinoja, joista saattaa olla apua hankalassa tilanteessa.

Mitä tehdä peliriippuvuudelle?

Jos lapsi on peliriippuvainen, on häntä syytä auttaa. Peliriippuvaisuus saa usein elämästä niin suuren otteen, ettei esimerkiksi aamuherätyksistä tai kouluun lähdöstä tule mitään, opiskelusta puhumattakaan. Seuraavista neuvoista voi olla hyötyä silloin, kun lapsi ei pysty lopettamaan pelaamista. Vanhemman ensisijainen tehtävä on varmistaa, että lapsi syö ja nukkuu tarpeeksi. Liian vähäinen uni vaikuttaa lapsen arkeen huomattavasti. Nukkumista voi edesauttaa estämällä pelaaminen kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tässä ajassa lapsi ehtii rauhoittumaan ja nukkumaanmeno on helpompaa. Suositusten mukaan sekä lasten että aikuisten kannattaa olla katsomatta mitään ruutua juuri ennen nukkumaanmenoa.

Peliriippuvaiselle voidaan tilanteen mukaan määrätä pitkäaikainen pelikielto. Tämä voi auttaa lasta irtaantumaan pelaamisesta ja löytämään oikeasta elämästä muita ilon aiheita. Jos tämä tuntuu liian radikaalilta, voi pelaamisen suhteen ottaa käyttöön rajoituksia, joiden avulla pelaaminen voidaan yksinkertaisesti rajoittaa tiettyyn kellonaikaan, esimerkiksi klo 16-18. Rajoitukset on tehtävä aina yksilöllisesti ja vanhemman on pysyttävä päätöksessä.

Mikäli vanhempi kokee, ettei pysty yksin auttamaan lasta peliriippuvuuden kanssa, on hyvä tietää, että apua saa usealta eri taholta. Esimerkiksi Nuorten Mielenterveystalo tarjoaa apua. Apua voi pyytää myös omalta kouluterveydenhoitajalta tai terveyskeskuksesta. Lisäksi Suomessa on erilaisia peliklinikoita, joiden tarkoituksena on auttaa peliriippuvaisia. Avun tarpeessa on niin rahapeli- kuin videopeliriippuvaisiakin. Yksi auttava taho on Peluurin auttava puhelin, johon voi soittaa arkisin. Vastaamon sivuilta löydät lisätietoa peliriippuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *