PAPERILLE PAINETTU TIETO EI OLE VÄLTTÄMÄTTÄ OIKEAA

Lapsuudessa meitä kehotettiin lukemaan enemmän kirjoja, vaikka monella meistä ei ollut minkäänlaista kiinnostusta lukemiseen. Mummot olivat taas sitä mieltä, että kirjoista saadaan hyvää oppia ja kaikki, mitä kirjoissa lukee, on oikein eikä kaipaa minkäänlaisia tarkistuksia eikä kriittistä suhtautumista painettuun tekstiin. Ensimmäinen pettymykseni oli silloin, kun luin Leo Tolstoin kuuluisaa opusta nimeltään Anna Karenina. Aloitin lukemisen useampaan otteeseen: ensimmäisen kerran 13-vuotiaana, sitten kuudentoista vuoden iässä ja sitten noin kahdenkymmenen vuoden iässä. Ja siitä alkoi.

Uusi Sukupolvi, Uusia Näkökulmia

Loppujen lopuksi koko kirja päätyi johonkin kirjastoon enkä ole sen jälkeen edes aloittanut sen lukemista. Vaikka opusta kehutaan aivan fantastisen hyvänä, meikäläiselle se ei kuitenkaan sopinut: siellä oli puhetta joistakin hienoista aateliston tavoista, heidän juoruista, ihmisten perheiden käyttäytymisestä, mutta ei kuitenkaan itse ihmisistä sekä niiden tunteista – eikä lukijalle annettu minkäänlaista vapautta ajatella asioita itsenäisesti. Leo Tolstoi ilmeisesti kuvitteli, että hän tietää ihmisistä kaiken ja ainoa oikea käsitys kaikista asioista on nimenomaan hänen käsitys kaikista asioista. Kun minulla oli kuitenkin olemassa jo omia mielipiteitä enkä ole koskaan sietänyt kirjailijan hemmottelevaa suhtautumista lukijaan, Leo Tolstoin kirjoja ei ole minun kirjastooni sen jälkeen päätynyt. Jos venäläisistä klassikoista pitäisi valita joku yksi, valitsisin Anton Tšehovin.

Uusi Sukupolvi, Uusia Näkökulmia

Anna Kareninan jälkeen oli vielä yksi kirja, jonka kirjaimellisesti revin kahtia. Kyse oli Paolo Coellon kirjasta, jonka nimeä en edes muista, mutta mielessä oli koko ajan ajatus: siis mitä?! Samaan kohtaloon päättyi myös kokemukseni yhdestä pseudotieteellisestä kirjasta, jossa kirjailija esitti mielipiteitään rakentamisen historiasta ja kehittymisestä ja julkaisi näitä mielipiteitä yksiselitteisinä faktoina. Ja minun olisi pitänyt muka uskoa siihen kaikkeen? Ei kiitos, ei tällä kertaa eikä minun tapauksessa.Olenko oppinut jotain näistä kirjoista? Olen, totta kai, ja ehkä jopa enemmän kuin monesta muusta hyvästä kirjasta. Olen oppinut sen, että yhteiskunnan mielipide voi olla helposti ristissä oman mielipiteesi kanssa eikä se tee sinusta huonoa tai väärää tai ryhmää ihmistä: siis Anna Kareninaa kehutaan joka puolella maailmaa, mutta kun kirjaa luetaan kriittisesti, mitä ihmeellistä siinä oikein on? Onkohan kyse sellaisesta ilmiöstä, jonka aiheuttavat lukuisat ihastukset tiettyihin teoksiin, jotka todellisuudessa eivät ansaitse edes kritiikkiä? Minun mielestäni Leo Tolstoin Anna Kareninan kanssa kävi juuri näin. Joku yksi ihminen ihastui kirjaan, mainosti sitä kaverille, kaveri luki myös, mutta ei ihastunut toisaalta, hän arvosti edellistä kaveria niin paljon, ettei uskaltanut kertoa omaa todellista mielipidettään kyseisestä opuksesta, ja ketju jatkui. Ei se välttämättä ihan näin mennyt, mutta itse en todellakaan ala etsiä elämän totuuksia kyseisestä kirjasta. Sama koskee Paolo Coellon kirjaa. Viimeisenä pisarana oli kuitenkin tämä pseudotieteellinen kirja, jossa operoidaan ihmeellisillä faktoilla ilman minkäänlaisia todisteita ja lähteitä. Siinä vaiheessa kello soi jo kovaa.

Uusi Sukupolvi, Uusia Näkökulmia

Tänä päivänä kirjakauppojen hyllyihin päätyy yllättävän paljon kirjoja, joissa lukee täysin tuntemattomia nimiä. Miten saa erotettua hyvän kirjan huonosta? Kun lukee kirjasta pari sivua, se yleensä jo riittää. Ensimmäinen tärkeä asia on se, miten kirjailija käsittelee lukijaa. Jos kirja ei anna vapautta lukijan mielikuvitukselle, sitä ei kannata lukea, sillä se yrittää myydä kirjailijan mielipidettä ainoana oikeana. Jos teksti tuntuu epämiellyttävältä niin, että sitä on vaikea lukea, kirja on todennäköisesti myös huono: kun kirjailija ei osaa käsitellä äidinkieltään, hän ei todennäköisesti osaa käsitellä muutakaan tietoa. Muita keinoja on varmasti olemassa joka lukijalla, laittakaa kommentteihin!