Miksi internet voi olla riskialtis lapsille

Internet on osa yhteiskuntaamme vahvasti ja ilman sitä elämä olisi melko hankalaa. Se sujuvoittaa elämää paljon ja vanhempien on nykypäivänä mahdollista seurata paremmin lapsen menoja sekä olla yhteydessä paremmin. Internetiä tarvitaan niin keskusteluohjelmiin, kuten WhatsAppiin ja nykyisin iso osa kouluasioistakin on netissä. Kaikessa nettikäytössä on kuitenkin riskinsä, joten perheissä kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita, jotta riskejä voisi vähentää.Ensisijaisesti kannattaa käydä läpi kaikki tiedossa olevat turvallisuusriskit lapsen kanssa. Vaikka useat lapset eivät välttämättä jaksaisikaan kuunnella eivätkä alkuun keskity, on ne silti tärkeää käydä läpi. Aloita kertomalla salasanan vahvuuden merkityksestä ja miksi sitä ei saa jakaa muille, edes parhaille ystäville. Kerro lapselle, että internetissäkin on ihmisiä, jotka haluavat aiheuttaa pahaa ja hyötyä muista ihmisistä tekemällä rikoksia.Varmista, että sinulla itselläsi on tiedossa kaikki tarvittavat salasanat ja pääsykoodit. Oli kyseessä puhelin, tietokone tai pelikonsoli, kannattaa pitää omassa hallussa tarvittavat tiedot. Mikäli lapsesi käytössä olevat salasanat ja tiedot joutuvat vääriin käsiin, voivat ne aiheuttaa koko perheelle harmia. Pääsemällä käsiksi esimerkiksi kodin sisäverkkoon, netissä toimivat rikolliset osaavat hyödyntää kaikenlaiset heikot kohdat.

tietoverkkorikollisuus

Lapset eivät monesti käsitä, miksei salasanaa voi jakaa muille tai mihin sitä ylipäätään tarvitaan. Kirjautumalla vahingossa väärälle sivulle lapsi voi joutua nettirikoksen kohteeksi hyvinkin nopeasti. Internetissä on helppo huijata aikuisiakin erilaisilla valesivustoilla ja niitä on myös suunnattu lapsille. Käy lapsesi kanssa huolellisesti läpi turvalliset sivut ja opeta lapsesi käyttämään hakukonetta, jotta hän osaisi myös tarkistaa jatkossa sivujen turvallisuuden.Puhumattakaan vakavista rikoksista, joita kohdistetaan lapsiin, löytyy netistä paljon pahantekijöitä. Suurimmassa osassa nettikäyttö on lapsille kuitenkin turvallista, sillä suuret netissä toimivat yhtiöt ovat tarkkoja turvallisuudesta. Esimerkiksi Google käyttää paljon aikaa ja resursseja tehdäkseen palveluistaan myös lapsiystävällisiä.Lapset viihtyvät paljon erilaisten mobiili- ja tietokonepelien parissa sekä erilaisissa suoratoistopalveluissa. Näissä riskinä voi olla se, että lapsi voi vahingossa jakaa henkilökohtaista tietoa itsestään tai perheestään, kuten esimerkiksi kotiosoitteen. Vaikka iso osa pelaajista on lapsia, voi joukossa olla satunnainen pahantekijä. Tärkeintä on opettaa omalle lapselleen, että netissä kuka tahansa voi tekeytyä keneksi tahansa, joten on helppo tulla huijatuksi. Lasta ei kannata säikyttää liikaa, sillä internetin fiksu käyttö on lapsen kehityksen ja tulevaisuuden kannalta tärkeää, mutta säännöllinen muistutus siitä, mitä netissä voi tapahtua, voi olla se tarvittava muistutus.

Valokuvien jakamisen riskit

Lasten valokuvat ja niiden jakaminen on yksi haastava ja riskialtis alue, josta kannattaa pitää huolta. Erilaiset lasten keskusteluryhmät ja julkiset sovellukset saattava altistaa lapsen inhottaville asioille. Koulukiusaamista saatetaan harrastaa juuri näillä alustoilla, joten kannattaa pitää omat silmät ja korvat valppaana.Siitä huolimatta, että esimerkiksi WhatsAppissa ikärajaksi on asetettu 16 vuotta, käyttävät sitä monet nuoremmatkin. Mikäli lapsesi on vastaavanlaisten sovellusten käyttäjä, kannattaa pitää huolta siitä, että sen sisältö on soveliasta. Lapset saattavat joko tahallisesti tai vahingossa lähettää itsestään tai kavereistaan sopimattomia kuvia. Juuri ryhmäkeskustelut ovat alttiita ikäville kuville.

pidä yksityinen

Lapsen omia kuvia ei kannata jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kovinkaan paljoa, sillä ne voivat päätyä vääriin käsiin. Samaten on lasten omien kuvien kanssa. Mitä vähemmän lapsi lähettää missä tahansa palvelussa kuvia eteenpäin, sitä vähemmän on riskejä. Erilaisten lemmikkikuvien lähettäminen voi taas olla pikemminkin suotavaa – keskittymällä lähettämään kuvia muista kun itsestään, lapsi oppii käyttämään palveluita, innostuu ja samalla sisältö on turvallista.Tärkeintä on muistaa kaikessa nettikäytössä, että vanhempien esimerkki usein toimii lapsille hyvin. Käyttämällä itse fiksusti erilaisia internetissä olevia palveluita ja muistuttamalla perheenjäseniä turvallisuuden merkityksestä, voit jo ehkäistä monta riskialtista tilannetta.

Liittyvä postaus