Kaikki tulostimista

Tulostin on kone, joka ottaa vastaan tietoa tietokoneelta tekstin ja grafiikan muodossa ja tulostaa sen paperille. Jokainen tulostin on erilainen nopeudeltaan, resoluutioltaan, hinnaltaan ja kooltaan. Mitä kalliimpi tulostin on, sitä korkeampi on myös resoluutio. On olemassa kaksi erilaista tulostinta: iskukirjoittimet ja ei-iskukirjoittimet.Iskukirjoittimet ovat tulostimia, jotka toimivat iskemällä neuloja mustenauhaan, jotka iskevät paperille tehdäkseen siihen merkin. Jokainen tulostettu merkki tulostetaan näillä merkityillä neuloilla. Iskukirjoittimiin kuuluvat pistematriisitulostimet, rivikirjoittimet ja kiekkokirjoittimet. Kaikista näistä, pistematriisitulostin oli menestynein ja se oli myös halvin.Verrattuna näihin, ei-iskukirjoittimiin kuuluvat mustesuihkutulostimet ja laser-tulostimet. Mustesuihkutulostin oli suhteellisen halpa ja se suoriutui melko hyvin. Sen toiminnot sisältävät suihkutuksen mustekasetista lähellä paperia samalla kun paperi vierii. Yritykset, kuten Canon, HP ja Epson kehittivät mustesuihkutulostimen. Ne kehitettiin ensin 1950-luvulla, mutta niiden käyttöä ja laatua hiottiin 1970-luvulla. Mustesuihkutulostimia käytetään enemmän kuin laser-tulostimia tänä päivänä. Nämä tulostimet ovat nopeampia, ne tulostavat lähemmäksi ja pienemmät pisteet tarkoittavat, että resoluutio on korkeampi. 

Laser-tulostimet

Laser-tulostimet verrattuna mustesuihkutulostimiin pyörittäävät arkin paperia rummun yli ja käyttävät laser-säteen heijastusta peilin pinnalta vetääkseen mustetta puoleensa. Laser-tulostin keksittiin ensin 1970-luvulla, mutta HP esitteli ne vasta vuonna 1984. Ne olivat laajasti saatavilla ja halvempia. Siitä huolimatta, laser-tulostimet olivat monimutkaisempia käyttää verrattuna mustesuihkutulostimiin. Toinen tulostintyyppi on 3D-tulostin, jonka Chuck Hull keksi vuonna 1984. Nämä tulostimet luovat esineitä materiaaleista, kuten muovista tai metallista käyttämällä mallia tai piirustusta esineestä, joka halutaan tulostaa. Esine valmistetaan tuottamalla kerros kerroksen perään materiaalia (kooltaan melkein 0.1mm) ja yhdistämällä ne kokonaiseen tuotteeseen. Tuote on täysin toiminnallinen ja voidaan luoda missä vain muodossa, koossa tai värissä. Annettu malli tuottaa minkä vaan halutun esineen. Näitä tulostimia käytetään yleisesti tänä päivänä ja niitä käytetään myös moneen eri tarkoitukseen.

Tulostimien ominaisuudet:

Tulostimet jaetaan mustavalkoisiin sekä värikkäisiin tulosteisiin. Käyttäjät voivat valita ne tarpeidensa mukaan.  Mustavalkoiset tulostimet ovat halvempia verrattuna väritulostimiin. Väritulostimet omaavat vaihtoehdon muuntaa tuloste myös mustavalkoiseen. Värin lisäksi tulostimet vaihtelevat resoluutiossa, muistissa ja nopeudessa. Tulostimet, joilla on enemmän vaikuttavia ominaisuuksia, suoriutuvat paremmin mutta ne ovat myös kalliimpia. DPI, joka tarkoittaa pisteitä tuumaa kohti (dots per inch), on mitta, jolla tulostustarkkuus määritellään. Vähäisin DPI on 600, jonka kaikista halvimmat tulostimet tarjoavat ja se on mukava resoluutio keskiverto-tulosteille. Tulostimen nopeus on olennaista niille, jotka tarvitsevat enemmän tulosteita nopeasti – kuten toimistotöissä yleensä tarvitaan. Nopeus määritellään siten, kuinka monta sivua tulostetaan minuutissa. Keskiverrot tai halvat tulostimet tulostavat yleensä vain kolmesta kuuteen arkkia minuutissa. Värilliset tulosteet vievät myös enemmän aikaa. Kun tulee muistiin, sitä voidaan laajentaa käyttäjän tarpeen mukaan. Muisti on ominaisuus, joka sallii tulostimen tulostaa tiedon määrän paperille. Se voi tulostaa tekstiä, kuvia ja taulukoita paperille.

Tulostimen kielet:

PCL

Tulostimen kielet ovat käskyjä, jotka lähetetään tietokoneelta järjestyksessä, jotta se voi suorittaa tiettyjä tehtäviä. Tehtävät sisältävät dokumentin tulostusmuodon. Käskyt kertovat tulostimelle fontin koon, tiedoston koon, värin, kuvat, tietojen säädön jne. Tulostuskielet sisältävät jälkikirjoituskielen (postscript) ja tulostuskomennot (printer command language). Adobe kehitti jälkikirjoituskielen vuonna 1985. Se muodostuu englannin kielestä sekä ohjelmallisista rakenteista, joita molempia käytetään ohjaamaan tulostettavan sivun formaattia ja kuvausta. Tulostimiin, jotka valmistetaan, asennetaan kieli tai se voidaan asentaa myös myöhemmin. Jälkikirjoituskieli toimii minkä vain tulostimen kanssa ja voi kommunikoida minkä vaan laitteen kanssa, joka muodostuu näytöstä ja korkean resoluution omaavasta ulostulolaitteesta.Tulostimen komentokieli (PCL) lähettää komentoja tulostimelle, jotta se voi tulostaa dokumentteja. Tämä kieli on pakokoodi, joka tarkoittaa sitä, että sillä on pakopainike joka lähettää joukon komentoja, joihin on myös sekoitettu koodinumeroiden sarja. Tätä kieltä käyttivät ensin HP-tulostimet mustesuihkutulostimissa ja pistematriisitulostimissa, mutta on nyt teollisuuden vakiokieli. Tämä kieli saa minkä vain tulostimen toimimaan upealla laadulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *