Kirjastot Suomessa

Suomi tunnetaan “lukijoiden maailmana” ja pohjimmiltaan kaikkein lukutaitoisimpana kansana maailmassa. Suomi käyttää kirjastoja tietämyksen saavuttamiseen, mutta myös vain vierailu- ja viihdetarkoituksiin. Suomalaisten kirjastossa käymisen määrä on korkein maailmassa ja sen käyttö lisääntyy päivä päivältä, sillä niitä käytetään myös vapaa-ajan tarkoituksiin. Erilaisten aktiviteettien valikoimaa tarjotaan näissä kirjastoissa. Suomen kirjastoja kutsutaan myös “kansalaisten olohuoneeksi” tai “monikulttuurisiksi olohuoneiksi” sen maahanmuuttojen määrän vuoksi Suomessa.  Ei ole olemassa vain yhtä kirjastotyyppi, vaan Suomen kirjastoja on eri tyyppejä, kuten julkiset kirjastot, kirjastoautot, kunnalliskirjastot, tutkimus- ja laitoskirjastot. Suomen kirjastolain mukaan yhteisöillä täytyy olla kirjasto käytettävissä ilmaiseksi ja joka palvelee standardin mukaan ja on helppo pääsy kaikille. Suomen väkiluvusta 84% on kaupunkilaisia ja vaikean sään takia ihmiset haluavat oleilla näissä paikoissa ja viettää aikaansa siellä. Kirjastot pidetään ajan tasalla ja ne sisältävät digitalisoinnin käytön. Digitaalinen ympäristö pidetään ajan tasalla ja kirjaston henkilökunta auttaa yhteiskuntaa käyttämään erilaista teknologiaa.

Kirjastoautot

Kirjastoautot Suomessa ovat osoittautuneet suosituksi ideaksi ja monia eri kirjastoauton muotoja esitellään yhteisöissä, kuten bussikirjastoauto ja venekirjasto. Vakio näille ajoneuvoille on korkea ja uusia strategioita esitellään kehittämään mobiililaitoksia Suomessa. Suomen kirjastoyhdistyksen kirjastoauto-valiokunta on ottanut huomioon kirjastoautojen merkityksen ja ovat myös huomioineet sekä WC:iden että jääkaappien tärkeyden. Melkein 140 näistä palveluista palvelevat yhteisöä kirjastoverkossa.  Kirjastot Suomessa edustavat maan kasvoja ja nähdään välttämättömyytenä. Nämä julkiset palvelut ovat ylpeitä siitä ja kaikkia kansalaisia kohdellaan tasa-arvoisesti.

Viisi parasta kirjastoa Suomessa:

Suomen viisi parasta kirjastoa ovat:

• Turun kaupungin kirjasto:

Turun kaupungin kirjasto sijaitsee Turun kaupungissa Suomessa. Se rakennettiin vuonna 1903 ja se on kunnalliskirjasto, joka sisältää myös muita kirjaston haaroja. Uusi rakennus, joka rakennettiin vuonna 2007, yhdistettiin siihen. Rakennettu 1800-luvulla, Turun kirjaston merkitys entisöitiin useana kokoushuoneena ja kahvio rakennettiin helpottamaan ihmisiä. Sisusta muodostuu myös vanhasta sekä uudesta rakennuksesta liitettynä yhteen. Kirjaston keskiosa toimii avoimena pihana virkistys-tarkoituksessa – kuten kulttuuristen tapahtumien järjestämisessä, jne.

• Suomen kansalliskirjasto:

Suomen kansalliskirjasto on kaikista olennaisin kirjasto ja se on Suomen kulttuuriperintö. Kirjasto on osa Helsingin yliopistoa ja se on johtava tutkimuskirjasto Suomessa. Siellä on kaikista laajoin  kirjakokoelma, jotka on julkaistu Venäjän imperiumissa. Kuka vaan Suomessa asuva voi rekisteröidä minkä vaan kirjan, joka kuuluu kansalliseen kokoelmaan. Vanhempi osa kirjastosta suunniteltiin vuonna 1844, kun uudempi puoli kehitettiin vuonna 1906. Kaikki Suomen painetut materiaalit löytyvät tästä kirjastosta ja se on vastuussa suojalle jokaista kulttuuriperintöä ja on talletuskirjasto.

• Seinäjoen kirjasto

Tämä kirjasto on julkinen kirjasto ja voit lainata minkä vain kirjan, lehden, sähköisen kirjan, äänikirjan ja jopa musiikkia. Kirjastot tarjoavat ilmaisen tietokoneiden käytön ja se sisältää myös kahvion asiakkaille ja henkilökunnalle. Tähän kirjastoon on olemassa kaksi osaa: vanha osa, jota kutsutaan päähaaraksi ja uusi osa, jonka nimi on apila. Seinäjoen kirjasto tarjoaa kirjastoautoja ja sairaalakirjaston Törnävän sairaalassa. Se rakennettiin vuonna 1965 ja uudempi vuonna 2012. Ihmiset vierailevat tässä kirjastossa eri puolilta maailmaa.

Rovaniemen kaupungin kirjasto
  • Rovaniemen kaupungin kirjasto:

Rovaniemen kaupungin kirjasto perustettiin vuonna 1806 ja se muodostuu laajasta kirjojen kokoelmasta, sisältäen kaikki tyylilajit, mukaan lukien kaunokirjallisuuden ja tietokirjallisuuden ja jopa elokuvien, musiikin, sanomalehtien ja aikakauslehtien kategoriat. Kuka vain Suomen kansalainen voi lainata kirjoja täältä hankkimalla kirjastokortin. Kirjaston arkkitehtuuri on erinomainen ja se tarjoaa kaksi kerrosta; yhdessä on neuvontapiste, toisessa on lukualueet, jotka tarjoavat mukavan ja rauhallisen ympäristön.

• Oodin keskuskirjasto:

Oodin keskuskirjasto on melkein 17 250 neliömetrin kokoinen rakennus ja se rakennettiin vuonna 0000. Tässä hyvin suunnitellussa kirjastossa on julkinen avoin tila, joka sisältää elokuvateatterin sekä äänitysstudioita. Erillinen tila tapahtumien järjestämiselle ja toiminnoille on myös suunniteltu. Se sijaitsee Helsingissä ja sisältää melkein 3,4 miljoonaa kirjaa, sisältäen e-kirjoja ja verkkopalveluja.